Książka na widelcu...

czyli o chwilach wytchnienia z książką i magii gotowania w domowym zaciszu


Postanowiłam, że pierwszy przepis opublikowany na blogu będzie wyjątkowy i przepyszny.

A ciasto, do którego przepis znajdziecie poniżej jest jednym z najbardziej ulubionych w mojej rodzinie. Smakuje obłędnie i co ważne - nie jest ani za słodkie, ani za gorzkie. O tym, jak bardzo masa ciasta ma być słodka możecie zresztą sami zdecydować, dodając określoną ilość cukru pudru, ale o tym poniżej. Sekret wyjątkowego smaku ciasta tkwi w czekoladzie dodanej do biszkoptu, przez co jest on niesamowicie delikatny i miękki oraz w serku mascarpone, który sprawia, że masa smakuje zupełnie inaczej niż w innych ciastach przekładanych ubitą śmietaną. Ja do ciasta dodałam borówki, lecz śmiało możecie je zrobić z innymi owocami: latem sprawdzą się owoce sezonowe, takie jak truskawki czy maliny, zimą zaś proponuję mrożone jagody lub brzoskwinie z puszki.

Myślę, że jest to ciasto absolutnie dla każdego łasucha :) 

 


Składniki na dużą, prostokątną blaszkę o wym. 36x25.

Składniki - czekoladowy biszkopt: 
  •  2 czekolady mleczne (2x100 g)
  • 200 g miękkiego masła
  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1,5 szklanki mąki
  • łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki - masa:
  • 400 ml śmietany 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 śmietan-fix
  • 5 pełnych łyżek cukru pudru (można zwiększyć ilość cukru pudru, wtedy masa będzie jeszcze bardziej słodka, jednak radziłabym dodać 5 łyżek - wówczas masa nie będzie przesłodzona)
  • 250 g borówek  
Składniki - polewa:
  • czubata łyżka kakao
  • 1/3 kostki margaryny
  • 4 łyżki cukru

Wykonanie ciasta:
Czekolady połamać na kawałki, dodać masło i rozpuścić na małym ogniu. Odstawić do ostudzenia. Następnie, gdy czekolada będzie już chłodna, dodać do niej składniki na biszkopt, czyli jajka, cukier puder, mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i zmiksować. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozprowadzić ciasto i piec w temp. 175 st.C przez 40-45 min (najlepiej sprawdzić patyczkiem po upływie 40 min).
Po upieczeniu ciasto ostudzić i podzielić na 2 części. 
Schłodzoną śmietanę ubić razem ze śmietan-fixem na sztywną masę, a pod koniec ubijania dodać cukier puder i dokładnie zmiksować. Następnie dodać serek mascarpone i całość dokładnie wymieszać (najlepiej to zrobić drewnianą łyżką, aby nie było grudek).
Część masy wyłożyć na spód biszkoptu, dodać borówki, przykryć je pozostałą masą i drugą warstwą biszkoptu. Ja tak nie zrobiłam, co widać na zdjęciu (borówki położyłam na górę masy, a nie w środek), dlatego biszkopt odchodził od masy i borówek, co utrudniało krojenie ciasta. Następnym razem, gdy robiłam czekoladowy duet nie popełniłam tego błędu - ulokowałam borówki wewnątrz masy i biszkopt trzymał się całości idealnie.

Polewa: margarynę rozpuścić razem z kakao i cukrem na małym ogniu i od razu rozprowadzić na cieście. Ja dodatkowo użyłam jeszcze orzechów z czekolady, którą rozpuszczałam do biszkoptu i wyłożyłam je na polewie.


  • porada: polewę do tego ciasta można również wykonać rozpuszczając oddzielnie czekoladę mleczną oraz czekoladę białą i rozprowadzić je nierównomiernie na cieście, tak aby uzyskać marmurkowy efekt.
Po ostudzeniu polewy, ciasto schłodzić w lodówce przez min. 3 godziny, a najlepiej całą noc.
Smakuje nieziemsko w połączeniu z kawą. 



SMACZNEGO!!! :-)




4 komentarze:

Przeczytałam i zaraz biorę się do pracy. Jak mi wyjdzie to zaraz podzielę się swoją opinią. Naprawdę wydaje się coś niesamowitego i pysznego...

Cieszę się :) Ciasto naprawdę jest proste w pieczeniu a smakuje przepysznie. Czekam na relację ;)

Dziękuję za tak wspaniały i wyjaśniony tak szczegółowo przepis. Stosowałam się do tego co Pani poleciła. Wyszło mi wyśmienicie. Polecam wszystkim naprawdę przepyszne rozpływające się w ustach. Smakowało wszystkim domownikom. Polecam wszystkim ten przepis i życzę smacznego, a Pani dziękuję za przepis, takiego zawsze szukałam.Serdecznie pozdrawiam !

Cieszę się :) Pozdrawiam i życzę smacznego ;)

Prześlij komentarz

"Nie ma książek moralnych lub niemoralnych.
Są książki napisane dobrze lub źle".
Oscar Wilde

Każda książka jest zaproszeniem do otworzenia nowych drzwi w naszym wewnętrznym świecie, za którymi czeka nas nieznana historia. Historia mogąca wywrzeć znaczący wpływ na postrzeganie otaczającej rzeczywistości, a także na nas samych.



Moją drugą wielką pasją jest gotowanie. Uwielbiam chwile spędzone zarówno w kuchni przy przygotowywaniu posiłków dla moich bliskich, jak i samo poszukiwanie ciekawych przepisów - w tym miejscu chciałabym serdecznie pozdrowić wszystkich autorów blogów kulinarnych, którzy nieświadomie rozbudzili we mnie miłość do gotowania :)



Dlatego też, blog ten skierowany jest do wszystkich osób, które podobnie jak ja, nie wyobrażają sobie siebie bez książki u ich boku. Zapraszam do niego również osoby, które szukają ciekawych, sprawdzonych oraz opisanych w zrozumiały dla każdego sposób przepisów domowej kuchni.
Być może moje refleksje na temat przeczytanych książek oraz zamieszczone przepisy pomogą Wam, Drodzy Czytelnicy,
w wyborze odpowiedniej dla siebie pozycji.

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Statystyka

Moja lista blogów

Popularne posty

Cytat

O mnie...

Jeśli szukasz ciekawych i subiektywnych refleksji na temat niebanalnych książek i/lub sprawdzonych przepisów domowej kuchni napisanych w sposób zrozumiały dla każdego - dobrze trafiłeś/aś :-)

Cytat

Spis moli